Sulama sistemleri

   


Peyzaj Ürünleri
Peyzaj Ýçin Bitkiler
Peyzaj Uygulamalarý
Peyzaj Malzemeleri
Peyzaj Referanslarýmýz
Hizmetlerimiz
» Yapýsal Peyzaj Uygulamalarý
» Bitkisel Peyzaj uygulamalarý
» Kesit Projeler
» Sulama Siatemleri
» Aydýnlatma sistemleri
» Ahþap Yapý Elemanlarý
 


Sulama sistemleri

SULAMA SÝSTEMLERÝ

a. Yüzey Sulama Yöntemleri: Adi salma yöntemi : Bu yöntemde su tarla hendeklerinden saptýrýlarak toprak yüzeyini devamlý bir tabaka halinde kaplayacak þekilde tarla yüzeyinde rasgele yayýlmaya býrakýlýr. Ýþçilik masraflarýnýn ve sulama kültürünün az olduðu yerlerde geniþ oranda kullanýlýr.

Tarla laterallerinden salma usulü sulama : Adi salma yönteminin bir deðiþik þekli olup, sulama suyu tarla laterallerinden taþýrma suretiyle tarlaya verilir.

Adi tava usulü sulama : Bu yöntemle sulama etrafý seddelerle çevrili düz parsellere büyük akýþ debilerinin verilmesi ile yapýlýr. Özellikle düz ve düze yakýn arazilerin sulanmasýnda uygundur.

Uzun tava yöntemi : Bu yöntemin esasý, tarlanýn azami meyil istikametinde uzun þeritlere ayrýlmasý ve bunlarýn aralarýnýn seddelerle bölünmesidir. Þeritlerin üst baþýndan sevk edilen su ince bir tabaka halinde ve seddelerle kontrol edilerek aþaðý doðru akar.

b. Yaðmurlama Sulama Yöntemi: Yaðmurlama sulama yönteminde su doðal yaðýþa benzer biçimde toprak yüzeyine serpilmek suretiyle uygulanýr. Bu yöntemde su kapalý borularla mekanik püskürtücülere kadar taþýnýr ve püskürtücülerden suyun topraða yaðdýrýlmasý küçük orifis ve memelerle basýnç altýnda yapýlýr. Sistemin çalýþmasý için gerekli basýnç genellikle pompalarla saðlanýr. Bunun yanýnda su kaynaðýnýn sulama alanýndan yeterince yüksek olmasý da gerekli basýncý saðlayabilir.

c. Mini-spring Yöntemi: Yaðmurlama sulama ile damla sulama arasýnda bir yöntem olup, ince borularla tarlaya daðýtýlan su küçük yaðmurlama baþlýklarý ile araziye daðýtýlýr. Sabit bir sistem deðildir gerektiðinde toplanabilir.

d. Toprak Altý Sulama Yönemi: Toprak altý sulama sun’i yolla toprak altýna su ilavesiyle taban suyu seviyesinin düzenleme faaliyeti olarak tanýmlanabilir. Bu yöntemde su seviyesi kök bölgesinde su ve hava miktarýnýn en iyi þekilde kombine edilmesini saðlayacak yükseklikte muhafaza edilmelidir.

e. Damla Sulama Yöntemi: Damla sulama intensif sulu tarýmda kullanýlmak üzere geliþtirilmiþ olan bir yöntemdir. Damla sulamasý toprak yüzeyine veya yüzeyin hemen altýna yerleþtirilen küçük çaplý orifis yardýmýyla arýtýlmýþ suyu toprak yüzeyine veya içerisine veren bir sistemdir. Bu sistem suyun belirlenmiþ bir desene alçak basýnç altýnda verilmesine imkan saðlar. Bu sistemin çalýþtýrýlmasý için gerekli olan basýnç yaðmurlama sistemindekinden daha azdýr. Bu sistemde su yaygýn boru aðý aracýlýðý ile her bitkiye kadar götürülür. Öte yandan bitkilere verilecek gübreler de sulama suyu ile birlikte verilebilir (fertigation). Kýsacasý sistemin esasý bitkinin ihtiyaç duyduðu su ve besin maddesi miktarýný optimum seviyede tutmaktýr.

Klon anaçlarý ile tesis edilmiþ bahçeler için en uygun sulama sistemi damla sulama kýsmen de mini-spring sulama sistemidir. Salma sulamada arazi yüzeyinde göllenmeler oluþmakta ve özellikle MM 106 gibi kök boðazý çürüklüðüne hassas anaçlarda kurumalar görülebilmektedir. Öte yandan iþgücünden tasarruf edilmesi, sulama ve gübreleme etkinliðinin artýrýlmasý, sulama suyundan tasarruf edilmesi gibi üstünlükleri nedeniyle damla sulama sistemi tercih edilmelidir.


 

 
 
 
 

 

Sulama sistemleri »
 

Ana Sayfa | Hakkýmýzda |